TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum) PDF Ispis E-mail
Autor Redakcija   

Hronična bakterijska infekcija izazvana bacilom tuberkuloze mycobacterium tuberculosis koju karakteriše stvaranje specifičnih granuloma u inficiranim tkivima, ćelijski uzrokovanom hipersenzitivnošću i nekrotizirajućim promjenama. Najčešće se nalazi na plućima (85%), ali i kod ostalih organa (15%).

Etiologija

Mikobakterija tuberkuloze je bacil, aerob, acidoalkoholo-rezistentan. Zbog imunoloških odbrambenih mehanizama nosioca, pritajeni bacili, iako godinama žive u organizmu nosioca, ne izazivaju bolest, ali ostaju sposobni da se reaktiviraju i da onda uzrokuju progresivnu i po život opasnu bolest - tuberkulozu. Bacila karakteriše sporo razmnožavanje, mogućnost života kao intracelularnog parazita, te mogućnost ostajanja u uspavanom stanju intracelularno u organizmu jako dugo vremena. Prenosi se uglavnom kao kapljična infekcija, a kapljice na vazduhu lako ispare i tako osušeni bacili ostaju dugo u zraku, u mračnom prostoru mogu ostati živi mjesecima bez kontakta sa domaćinom.

Patogeneza

Infekcija sa bacilom tuberkuloze se u većini slučajeva događa samo jednom u životu i to u urbanim područjima uglavnom u djetinjstvu.

Prvi ulazak kod prethodno nezaraženih osoba, bilo u pluća bilo na neko drugo mjesto, dovodi do nespecifične akutne upalne reakcije , koja uglavnom prolazi bez simptoma. Bacil tuberkuloze tada bude fagocitiran od strane makrofaga koji ga prenesu do regionalnih limfnih čvorova (ako se tu ne zaustavi može doći do hematogene diseminacije).

Od dvije do osam sedmica poslje primoinfekcije bacili se razmnožavanju intracelularno u makrofagima, ali u zaraženom domaćinu dolazi do razvoja ćelijske imunosti. Limfociti se nakupljaju na mjestu zaraze i izlučuju interleukine i limfokine koji privlače monocite i pretvaraju ih u makrofage i specijalizirane histiocite koji će stvoriti granulom. Granulomi često kalcificiraju - kombinacija kalcificirane periferne lezije i kalcificiranog limfnog čvora poznata je kao Ghonov komplex.

Kod 90-95% imunokompetentnih osoba dolazi do potpunog zacjeljenja primarnog afekta, a kod onih sa lošim nutricijskim statusom i brojnim drugim faktorima dolazi do inkomopletnog zacjeljenja.

Tuberkulozna bolest javlja se kod malog broja ljudi koji nisu uspješno preboljeli primoinfekciju. Kod nekih se tuberkuloza razvija već za nekoliko sedmica, a kod većine se bacil tuberkuloze uspava tokom mnogo godina.

Životna dob je jako važan faktor koji određuje tok bolesti:

 • dojenčad - tuberkulozna infekcija jako brzo napereduje do bolesti i postoji velik rizik od razvoja diseminirane tuberkuloze, posebno meningitisa,
 • kod djece primarna tuberkuloza gotovo uvjek zacjeljuje,
 • kod odraslih - izloženi su najvećem riziku od razvijanja tuberkulozne promjene unutar 3 godine od početka primarne zaraze.

Primarna tuberkuloza pluća

Nastaje kod prve zaraze mikobakterijama i daje karakteristični primarni komplex (ranke) koji se sastoji od primarnog afekta (Ghonovo žarište - parenhimska lezija u plućima) i uvećanih limfnih čvorova u medijastinumu. Primarni afekt se u roku od oko 8 dana razvija u tipični kazeificirani tuberkulum koji se u povoljnom slučaju resorbira, fibrozira, kalcificira ili osificira. U nepovoljnom slučaju dolazi do kolikvacije, kavernizacije, limfogene i hematogene diseminacije i kanalikularnog širenja.

Primarna tuberkuloza kod odraslih daje mali broj subjektivnih simptoma i fizikalno-dijagnostičkih znakova, osim što se razvija imunitet (alergija) na bacil, a srećemo često i eksudativni pleuritis.

Simptomi

Subjektivni simptomi primarne TBC su nekarakterisitični i prema kliničkoj slici možemo ih podijeliti na:

 • laki oblici - većina je latentna, a mogu se javiti i manifestni znaci (mršavljenje, zamaranje, subfebrilne temperature nakon napora i Erythema nodosum). U nekim slučajevima može se javiti povišena temperatura od 39 o C ili 40 o C, bez drugih simptoma.
 • teški oblici - kada se zbog nepovoljnih uslova infekcija širi, stvara se primarna kaverna, izražene promjene na limfnim čvorovima, primarna kazeozna pneumonija i diseminirana milijarna tuberkuloza, a zbog stenoze, opstrukcije granulacionim tkivom ili kompresije bronha javljaju se segmentalne i lobarne atelektaze. Jako uvećani limfni čvorovi mogu dovesti do dispneje, stridora i cijanoze.

Fizikalna dijagnostika

Prstenasta sjena na radiološkom snimku najčešće se nalazi u sredini ili donjem dijelu pluća i prate je uvećani limfni čvorovi u medijastinumu. Jako uvećani limfni čvorovi kod primarne tuberkuloze mogu dovesti do dispneje, inspiratornog stridora, bitonalnog kašlja, Despineovog znaka i Petruschkyjeve spinalgije. Zbog stenoza i kompresije bronha mogu se javiti atelektaza i lokalizirani emfizem. Bronhoskopija ima važan dijagnostički značaj. Kod malih promjena uglavnom nema znakova.

Objektivna dijagnostika

 • Radiološki pregled - otkriva uvećane limfne čvorove u medijastinumu (što ne nalazimo kod postprimarne tuberkuloze) struktura, prstenasta sjena najčešće u srednjim i donjim dijelovima pluća bi trebala da bude primarni afekt ali se on rijetko vidi. Kalcifikacije kada postoje tada su jasno vidljive i dobro ograničene. Nalaz kod razvijenih primarnih lezija biće opisan poslje
 • Kultura ispljuvka
 • Tuberkulinski test - pozitivna tuberkulinska proba uglavnom odaje zarazu a negativan test čini tuberkuloznu infekciju manje mogućo.

Kazeozna pneumonija - liči na lobarnu, počinje obično naglo sa visokom temperaturom. U prilog da se radi o tbc govori: bolesnik je blijed, profuzno se znoji, cijanotičan je, čini se više intoksiciran, brže mršavi, ima česte hemoptizije. A radiološki nalazimo lobarno zasjenjenje uz promjene na limfnim čvorovima. Pozitivna kultura i pozitivna tuberkulinska proba.

Terapija

Najveći broj primarnih infekcija se ne otkrije i ne liječi, a teški oblici se liječe kao i svaka druga tuberkuloza.

Komentari (153)
 • vildana
  molimvas da mi objasnite šta znaci bijopsija plucne maramice. kakve mogu ocekivati prognoze mama mi lezi na klinici posrastovi doktoru se nesvica voda koja je crvenkasta šta mogu ocekivati nalaz je u cetvrtak.
 • Anoniman  - re:
  vildana napisao:
  molimvas da mi objasnite šta znaci bijopsija plucne maramice. kakve mogu ocekivati prognoze mama mi lezi na klinici posrastovi doktoru se nesvica voda koja je crvenkasta šta mogu ocekivati nalaz je u cetvrtak.
 • vildana  - pluca
  molim vas da mi objasnite šta znaci bijopsija plucne maramice.
 • vildana  - re: re:
  Anoniman napisao:
  [quote=vildana ]molimvas da mi objasnite šta znaci bijopsija plucne maramice. kakve mogu ocekivati prognoze mama mi lezi na klinici posrastovi doktoru se nesvica voda koja je crvenkasta šta mogu ocekivati nalaz je u cetvrtak.
  [/quote]
  Anoniman napisao:
  [quote=vildana ]molimvas da mi objasnite šta znaci bijopsija plucne maramice. kakve mogu ocekivati prognoze mama mi lezi na klinici posrastovi doktoru se nesvica voda koja je crvenkasta šta mogu ocekivati nalaz je u cetvrtak.
  [/quote]
 • Anoniman
  Biopsija pluća se vrši radi uzimanja uzorka tkiva za analizu i uspostavljanje tačne dijagnoze, a može se obaviti izvana, iglom, uz CT navođenje. Otvorena biopsija pluća podrazumijeva operacijski zahvat otvaranja prsnog koša i uzimanja tkiva.
 • Dario Panella  - fizicka aktivnost djece oboljelih od latentne TBC-
  Molim da mi detaljnije pojasnite koja bi bila adekvatna fizicka aktivnost za dijete od 12 godina oboljeno od latentne TBC-e: djecak je na izgled zdrav, nema nikakovih simptoma osm +PPD-a: Trenutno je na terapiji nakond 2 tjednog boravka u bolnici: Ispljuvak je jos na analizi: Djecak je dobre fizicke gradje ali nezainteresiran z a bilo koji oblik tjelovjezbe glede pogresnoe recepcije Doktorove poruke da se ne treba umarati:

  Unaprijed zahvalan

  tata
 • Dario Panella  - re: fizicka aktivnost djece oboljelih od latentne
  Dario Panella napisao:
  Molim da mi detaljnije pojasnite koja bi bila adekvatna fizicka aktivnost za dijete od 12 godina oboljeno od latentne TBC-e: djecak je na izgled zdrav, nema nikakovih simptoma osm +PPD-a: Trenutno je na terapiji nakond 2 tjednog boravka u bolnici: Ispljuvak je jos na analizi: Djecak je dobre fizicke gradje ali nezainteresiran z a bilo koji oblik tjelovjezbe glede pogresnoe recepcije Doktorove poruke da se ne treba umarati:

  Unaprijed zahvalan

  tata
 • Vladimir Arbutina  - Tuberkuloza ili ne ?!
  Molim vas za kratak odgovor . Nauime nalazim se u Norveskoj gde mi je na tuberkuloznom testu koze otkriveno da mozda imam tuberkulozu . Nalaz je bio na granici ( 15mm). Posle toga su me uputili na analizu krvi i rengen . Rengen je negativan , analiza krvi pokazuje prisutne bacile TBC . Jedan moj prijatelj , lekar mi je rekao da je to normalno ,dok ovde sumnjaju da sam zarazen. Moje pitanje je da li je moguce da su te pozitivni rezultati posledica vakcinacije ( imam 38god )?! Inace nemam nikakve simptome , amaterski se bavim sportom i fizicki sam zdrav.
  Unared hvala na pomoci !
 • Anoniman
  da li tuberkuloza prelazna za ostale členove porodice
  hvala unaprijed
 • selma
  Da tuberkuloza je prelazna.Ja imam 19god.i imam tubrekulozu i moram paziti da ne zarazim svoju porodicu.
 • Anoniman
  pa imam ija tuberkolozu to jest tbc bijo sam u bolnici kpb tbc slavinovići tuzla nije to ništa opasno to je izlječiva bolest glavne tablete su turbekolotic i nizoni
 • zeljden
  POŠTOVANJE!
  Želim takođe postaviti jedno pitanje u vezi problema koji je vezan za dijagnozu i terapiranje TBC pluća.Moja supruga se lijeći od momenta diagnosticiranja ove bolesti i sada je vec prošlo puna 3 mijeseca, navodno uspješno.Nešto što ne mogu da razumijem jeste da ona još uvjek ima temperaturu koja se kreće između 37 i 38 stupnjeva, pri njenom mijerenju u uhu.Taj isti način mijerenja kod mene pokazuje 36,6. Želim da znam da li je to stvarno normalno kako mi neki lječnici govore ili je to više da bi me utješili.Puno zahvaljujem!
 • Anoniman
  Molim vas da mi objasnite postupak i tok otvorene plućen biopsije kod nas u sarajevu (radi li se pod općom anestezijom, je li to 1 ili više rezova, je li između rebara leđa ili prsa, postoje li neke kontraindikacije za ovaj zahvat, kakva je priprema za zahvat, koliko traje itd.
 • battleship board game  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)


  http://www.strategyboardgames.co.uk/play-stronghold-video-guide/
 • Ariel Koop  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this website. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

  http://collinnnkds.blogocial.com/How-Successful-An-Overview-22861253
 • Zabrinuti  - re:
  Molim vas bolujem od zatvorene tuberhuloze lijecim se mjesec i pol dana dobio sam cetiri kile ali me zabrinjava zasto me samo navecer bole ramena i noge dali zbog toga sto se puno nekrecem ili je nesta drugo
 • Zabrinuti
  Zanima me lijecim se od zatvorene tuberhuloze mjesec i pol pijem lijekove dobio sam cetiri kile to je dobro ali me zabrinjavju bolovi u stopalima i ramenima samo navecer dali je to od nedovoljno kretanja ilije vezano za tbc
 • Mariano  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Thanks I needed this

  https://9inchdude.tumblr.com/
 • James Podkowka  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

  https://www.deviantart.com/lunchknot30/journal/Using-Directory-Submiss ions-For-SEO-834689318
 • Willard Mova  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

  https://www.indiegogo.com/individuals/23329168
 • Shona Benedick  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I was excited to discover this great site. I wanted to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely appreciated every little bit of it and i also have you saved to fav to look at new information in your web site.

  http://bondpedia.altervista.org/index.php?title=Greatest_Grand_Canyon_ July_4th_1-Day_Rafting_Tours
 • website  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I always spent my half an hour to read this web site’s articles all the time along with a cup of coffee.

  http://cryptoseason.com/members/crossesouttext244/activity/233554/
 • homepage  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Thank you, I have recently been searching for info aboutthis subject for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far.But, what concerning the bottom line? Are you positive concerningthe source?

  https://king-wifi.win/wiki/Improve_Productivity_With_Windows_Keyboard_ Shortcuts
 • Empire777  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Good... Very informative

  https://www.vuasongbac.com/song-bac-uy-tin/empire777/
 • Casino Site  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Love watching sunset !

  https://bestplay88.com/casinosite
 • Lindsay Goering  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  See naughty czech teens here!

  http://www.buyviagraonlineone.com
 • Hyon Nacy  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Don't look any further. Just click here!

  https://www.gdt.at
 • 카지노 보너스  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Love watching sunset !

  https://bestplay777.com
 • 슬롯 게임  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Love watching sunset !

  https://onlyfreespin.com/en
 • 축구 베팅  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://khabaar.net
 • baccarat  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Love watching sunset !

  https://baccarat.best
 • Victor Kubly  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Nice! Please visit my website too! Click here!

  https://www.schwimmschule-wien.at
 • Ken Ahne  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Don’t look any further! Click here for pissing bitches!

  http://buyviagraonlineone.com
 • Marcellus Swaney  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Online casinos will almost always permit you to play 'for enjoyable' prior to you really bet any money. What you have to lose, you are nonetheless having enjoyable with out leaving your home.

  https://igaworldwide.com/
 • Edmond Brocato  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  In today's economy, only the elite can pay for to invest a 7 days at a beachfront luxurious vacation resort. So many individuals travel for essential holidays that you may be quite dissatisfied with the price of it.

  https://hoortravels.com/
 • Wilburn Evangelo  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Journey is seeking franchisees via out the US. One suit's good as long as you are not viewing the exact same people. Tuesdays and Saturdays are also known to be cheap days to fly.

  https://hoortravels.com/
 • safe playground  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Love to see this every day !

  https://www.film2.co.kr
 • 스포츠 확률  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best movie i have ever seen !

  https://bestplay777.com
 • Helena Burchfiel  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  This is especially crucial in people who

  https://cycling74.com/author/5f129a8e94dc0f689c788473
 • Jeffrey Strazi  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  This is especially important in people that

  https://coub.com/ilsan-myeongwolgwan
 • Tresa Wegener  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  This is especially important in individuals who

  https://mxsponsor.com/riders/-93
 • Francesca Meder  - TUBERKULOZA PLU훴A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  It's the best writing for me.

  https://www.tezzmassage.com/
 • Leopoldo Nissley  - TUBERKULOZA PLU훴A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  You're the best in the world.

  https://www.tezzmassage.com/
 • 테즈출장안마  - TUBERKULOZA PLU훴A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  How can I write such a good article?

  http://donovandgxv761.lowescouponn.com/how-the-10-worst-tejeuchuljang- anma-fails-of-all-time-could-have-been-prevented
 • 출장마사지  - TUBERKULOZA PLU훴A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I thought you were a writer.

  https://pakqalam.com/member.php?action=profile&uid=84791
 • 먹튀  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://thuocladientu123.com
 • Quyen Mcdonel  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Download Led Edit 2014 and Led Edit 2020 Animations SWF Effects

  https://swf-animations.com
 • 강원랜드 블랙잭  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://topphimhot.net
 • 운영  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://www.yamatocosmos.com
 • 룰렛  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://toproulette.live
 • 카지노 룰렛  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://vuanamlun.net
 • carline  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)


  zapodamy.pl
 • 농구 베팅  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://yesplay88.com/sportslive
 • YesBet88  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://topslots.live
 • baccarat  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://yesbet88baccarat.com
 • 카지노 보너스  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://www.diamondwater.co.kr
 • 카지노 사이트  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://bestplay777.com
 • 안전놀이터  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://tradiemthi.net
 • 출장마사지  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Itís nearly impossible to find educated people on this subject, however, you seem like you know what youíre talking about! Thanks

  http://www.pageglimpse.com/external/ext.aspx?url=https://manueleoio044 .shutterfly.com/21
 • 구찌출장안마  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)


  http://www.newsdiffs.org/article-history/?url=http://troyskjt845.timef orchangecounselling.com/25-surprising-facts-about-chuljangmasaji
 • 구찌출장마사지  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)


  https://www.pcb.its.dot.gov/PageRedirect.aspx?redirectedurl=https://ww w.transtats.bts.gov/exit.asp?url=https://guccimassage.com/
 • 바카라 사이트  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I can't wait to visit Korea once this COVID-19 lockdown is lifted and we're allowed to travel again

  https://www.google.com.pa/url?q=https://bestplay8.com/casino/bet365ec9 d98-eca095ebb3b4/
 • 바카라 사이트  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I can't wait to visit Korea once this COVID-19 lockdown is lifted and we're allowed to travel again

  https://www.google.je/url?q=https://bestplay8.com/casino/bet365ec9d98- eca095ebb3b4/
 • Devin Boissonneault  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  whoah this weblog is wonderful i really like reading your articles. Stay up the good work! You already know, many individuals are hunting around for this info, you can aid them greatly.

  http://cse.google.co.in/url?q=https://sites.google.com/view/bentolit-p erder-peso
 • Brenton Gangelhoff  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  You made some good points there. I looked on the internet for the issue and found most guys will agree with your blog.

  http://images.google.td/url?q=https://sites.google.com/view/black-latt e-bajar-de-peso
 • Lucius Fugah  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  whoah this blog is excellent i love reading your articles. Keep up the good work! You know, a lot of people are searching around for this information, you can aid them greatly.

  http://images.google.td/url?q=https://sites.google.com/view/black-latt e-bajar-de-peso
 • Jesse Palardy  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  This website is mostly a stroll-by for the entire info you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll positively uncover it.

  http://objwinery.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=https://gumroa d.com/8876115643120/p/rhino-gold-gel-este-in-farmacie-cum-se-utilizeaz a-recenzii-site-oficial-original-pre
 • Lisandra Oines  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I was curious if you ever thought of changing the layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

  http://corporatecoffeesystems.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=g umroad.com/matchaslimes/p/matcha-slim-velemenyek-ar-hol-lehet-megvasar olni-tulajdonsagok-es-elonyok
 • Charlyn Redgate  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

  http://www.acumensolutions.info/__media__/js/netsoltrademark.php?d=gum road.com/matchaslimes/p/matcha-slim-opinioni-prezzo-dove-acquistare-pr oprieta-e-vantaggi
 • Hunter Kreisel  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Excellent beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your web site, how can i subscribe for a weblog website? The account aided me a acceptable deal. I were a little bit acquainted of this your broadcast provided bright transparent concept

  http://digitalxx.ceonline.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=gumro ad.com/matchaslimes/p/matcha-slim-opinioni-prezzo-dove-acquistare-prop rieta-e-vantaggi
 • Tom Blackwood  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  of course like your website however you have to take a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth on the other hand I will definitely come back again.

  http://bluenroll.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=gumroad.com/88 76115643120/p/rhino-gold-gel-este-in-farmacie-cum-se-utilizeaza-recenz ii-site-oficial-original-pre
 • Melissia Huhammad  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how can we communicate?

  http://orbanbiotech.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=gumroad.com /8876115643120/p/rhino-gold-gel-est-en-pharmacie-comment-utiliser-avis -site-officiel-original-prix-france
 • Jazmine Coffland  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I am extremely impressed together with your writing abilities and also with the format in your weblog. Is this a paid subject or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great weblog like this one today..

  http://buttonwoodventures.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=gumro ad.com/8876115643120/p/rhino-gold-gel-este-in-farmacie-cum-se-utilizea za-recenzii-site-oficial-original-pre
 • Marx Guarini  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

  https://images.google.ru/url?q=https://canstraw26.hatenablog.com/entry /maral-gel
 • Alonzo Erbach  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I’ve learn some excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you place to create such a fantastic informative website.

  http://maps.google.mv/url?q=https://canstraw26.hatenablog.com/entry/ma ral-gel
 • Rayford Hallums  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Just want to say your article is as amazing. The clarity in your post is just nice and i can assume you're an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

  https://cse.google.co.jp/url?q=https://securebirth89.hatenablog.com/en try/Wow_Bust
 • Osvaldo Colecchi  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Terrific work! That is the kind of information that are supposed to be shared across the internet. Shame on the search engines for not positioning this submit upper! Come on over and talk over with my website . Thank you =)

  http://google.com.sb/url?q=https://farmercross81.hatenablog.com/entry/ Wow_Bust
 • Tran Baras  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  It's the best time to make a few plans for the longer term and it is time to be happy. I've read this publish and if I may just I wish to counsel you few interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles regarding this article. I desire to read even more things about it!

  https://www.google.cm/url?q=https://securebirth89.hatenablog.com/entry /Wow_Bust
 • Leesa Maglio  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  This is very attention-grabbing, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Additionally, I've shared your website in my social networks!

  http://google.com.pa/url?q=https://calltable50.hatenablog.com/entry/Wo rmin
 • Tyron Mohead  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :)

  http://cse.google.com.gi/url?q=https://singviola2.hatenablog.com/entry /Wormin
 • Christeen Glasco  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you're going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!

  https://google.fi/url?q=https://singviola2.hatenablog.com/entry/Wormin
 • Heriberto Casarella  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Thanks for your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you could be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back in the future. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice day!

  https://www.google.com.ar/url?q=https://calltable50.hatenablog.com/ent ry/Varydex
 • Ernest Wittliff  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Hello my friend! I wish to say that this article is awesome, nice written and include approximately all vital infos. I’d like to see more posts like this.

  https://google.gr/url?q=https://librapipe39.hatenablog.com/entry/Black _Latte
 • Jewell Peaslee  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

  http://www.google.vu/url?q=https://librapipe39.hatenablog.com/entry/Bl ack_Latte
 • Wilfredo Morlock  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Aw, this was a really nice post. In thought I want to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make a very good article… however what can I say… I procrastinate alot and on no account seem to get one thing done.

  https://cse.google.co.zw/url?q=https://librapipe39.hatenablog.com/entr y/Prostero
 • Spencer Ramthun  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  hi!,I really like your writing very a lot! share we communicate extra approximately your post on AOL? I require a specialist in this house to resolve my problem. Maybe that is you! Taking a look ahead to peer you.

  https://maps.google.mu/url?q=https://librapipe39.hatenablog.com/entry/ Prostero
 • Blair Ruether  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Great write-up, I am normal visitor of one’s website, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

  https://images.google.lu/url?q=https://medium.com/@MaxQui/knee-act ive-plus-cC3B3mo-funciona-beneficios-comentarios-616538447571
 • Timothy Spadafore  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Nice post. I was checking constantly this weblog and I'm impressed! Extremely useful info specially the closing part :) I handle such info much. I used to be seeking this particular information for a long time. Thank you and good luck.

  https://www.kickstarter.com/profile/cbidinc/about
 • Ronna Haury  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  very good submit, i actually love this website, carry on it

  https://we.riseup.net/daniellopez01/toiletfinder-org+618728
 • Jame Sanders  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Thanks , I have recently been looking for information approximately this topic for ages and yours is the greatest I've discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure in regards to the supply?

  http://google.mv/url?q=https://paperbean6.hatenablog.com/entry/Optimov e
 • YesBet88  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://roulettekr.com
 • Vivien Poyser  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I’ve read several good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to create such a magnificent informative website.

  https://cbidinc.shutterfly.com/
 • Moto Reinhard AG  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Moto Reinhard AG, Ihr Partner für Honda Motorräder. Reperaturen, Service, Beratung, Verkauf, Miete.

  www.motoreinhard.ch
 • Tabatha Seay  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  We're a group of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your site offered us with useful information to paintings on. You've performed a formidable process and our whole community can be grateful to you.

  https://hd.armanbd.net/video/reduslim-funziona-opinioni-recensioni-for um-prezzo-italia/py4uwy7UPQo.html
 • Amado Krehbiel  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no back up. Do you have any solutions to prevent hackers?

  https://download.ownmp3.com/video/reduslim-funziona-opinioni-recension i-forum-prezzo-italia-mp3-download/py4uwy7UPQo.html
 • Pa Lonergan  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Oops'

  https://miginia.com
 • Artie Mette  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Magnificent website. A lot of useful info here. I am sending it to several friends ans also sharing in delicious. And of course, thanks for your sweat!

  http://cse.google.tl/url?q=https://canstraw26.hatenablog.com/entry/die tonus
 • Lorena Marron  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I think this is among the most vital information for me. And i'm glad studying your article. However want to remark on some basic issues, The web site style is great, the articles is really nice : D. Just right job, cheers

  https://images.google.gg/url?q=https://canstraw26.hatenablog.com/entry /keto-guru
 • Clifton Hufana  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

  https://www.google.co.ao/url?q=https://securebirth89.hatenablog.com/en try/Bentolit
 • Bradford Norden  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Local Law 196 is a NYC DOB law that requires workers and supervisors at most NYC construction sites to obtain a SST card by completing specific courses through a NYC DOB approved training provider. Able Safety offers multiple packages to complete this training at great low prices. All our SST classes can be completed entirely online from any device (phone, tablet, pc/mac). The NYC DOB’s SST compliance deadline was originally set for September 1st 2020. The deadline has since been extended to March 1st 2021. By this date you will need the following to be allowed to work on most construction sites in NYC.

  https://www.ablesafety.com/
 • Justina Werdlow  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Local Law 196 is a NYC DOB law that requires workers and supervisors at most NYC construction sites to obtain a SST card by completing specific courses through a NYC DOB approved training provider. Able Safety offers multiple packages to complete this training at great low prices. All our SST classes can be completed entirely online from any device (phone, tablet, pc/mac). The NYC DOB’s SST compliance deadline was originally set for September 1st 2020. The deadline has since been extended to March 1st 2021. By this date you will need the following to be allowed to work on most construction sites in NYC.

  https://www.ablesafety.com/
 • Lieselotte Mortier  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  We're a group of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your website provided us with useful info to paintings on. You've performed an impressive process and our entire neighborhood will be grateful to you.

  http://freeresultsguide.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.cla vediabetes.xyz/testo-ultra-pastillas/
 • Arden Vient  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  The subsequent time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my option to learn, but I actually thought youd have one thing fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you would repair if you werent too busy in search of attention.

  http://www.victoriawhalewatching.org/__media__/js/netsoltrademark.php? d=www.erecciontotall.xyz/testoultra/
 • Alexander Schrenk  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice practices and we are looking to exchange solutions with other folks, why not shoot me an email if interested.

  https://google.com.ni/url?q=https://marksuede9.hatenablog.com/entry/Bi gboy
 • 예스벳88  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  This is something New !

  https://www.diamondwater.co.kr
 • Ned Magnotti  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  More such articles

  https://www.wholess.com/product/category/2049
 • Nichol Spieth  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Great, this is a very valuable opinion

  https://www.wholess.com/product/category/3341
 • 안전카지노  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  This is something New !

  https://tradiemthi.net
 • Tana Stiltz  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Drink these Herbs before 10am to Burn 1lb of Fat Daily - By doing so your body will activate a powerful fat-burning hormone called adiponectin, which when released...Forces fat cells to melt rapidly while releasing harmful toxins from your gut...and shrinking your belly in less than 24 hours! People are losing 30+ lbs of fat in a month without changing their diet and workout routine! ...They’re simply drinking these herbs before 10am. ==> https://bit.ly/39p2J0R

  https://rb.gy/dabx3z
 • 농구 베팅  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  best i have ever seen !

  https://yesplay88.com/sportslive
 • sports betting  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  best i have ever seen !

  https://khabaar.net
 • https://j-website.net  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  This is something New !

  https://images.google.com.gt/url?q=https://j-website.net
 • Cathleen Schiappa  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Does the thought of pocketing affiliate commissions on auto-pilot sound appealing? How about adding thousands of people to your email on complete auto-pilot? If so, then you'll want to attend this special training being held by a good friend of mine. On this training, you are going to see a powerful, but simple method that ANYONE can do, no matter where you live, how young or old you are, and most importantly, your level of experience. This is PERFECT for beginners, but also works great for intermediate or advanced folks. The reason is because it requires zero online marketing skills. The secret to this method is that the system does all of the heavy lifting FOR YOU! I know, it sounds crazy, but just attend the training right now and you'll see exactly what I'm talking about The great thing is that it will only take you about 20 minutes to understand exactly how (and why) it works so well. This is l-i-t-e-r-a-l-l-y the Easiest System Ever See you on the training :-) http://tvc.in/2v...
 • https://tinyurl.com/y4old5o9|  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Let This “AI” Technology Build Your List For You Together these 3 Marketing Veterans have 32 Years of experience in developing cutting-edge Marketing Software. Their latest creation is their best yet! It’s “Artificial Intelligence” Technology similar to that used by HUGE Fortune 500 companies like: Facebook Spotify Starbucks Staples The Wall Street Journal Pizza Hut Amtrak Disney H&M & Mastercard ====== So what’s this all about? CHATBOTS. They’re NEW and rapidly taking over the Internet. If you use Facebook Messenger, it’s very likely you’ve interacted with a Chatbot. Sometimes it’s actually quite hard to tell whether it’s a Robot or a real human speaking to you! It’s an incredibly powerful way, in 2019, to get more customers WITHOUT spending thousands on Live Chat agent employees. ===== However.. Most local businesses can’t afford to develop Chatbots for their own Website and their own brand. It’s highly sophisticated technology and it costs THOUSANDS and THOUSANDS of dollars to de...
 • Oscar Bergeson  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  http://divineurl.com/29xc3

  http://divineurl.com/29xc3
 • https://shiatsu-web.com  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://maps.google.lu/url?q=https://shiatsu-web.com
 • https://thuocladientu123.com  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://images.google.co.ke/url?q=https://thuocladientu123.com
 • https://j-website.net  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://maps.google.com.lb/url?q=https://j-website.net
 • sex pistols cd  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  www.w88casino.net/w88/

  www.w88casino.net
 • https://www.shinsen-mart.com  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://images.google.com.uy/url?q=https://www.shinsen-mart.com
 • does sex in advertising sell  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  www.w88casino.net/w88/

  www.w88casino.net
 • https://topphimhot.net  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://www.google.me/url?q=https://topphimhot.net
 • R Rollins  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  awesome -- rick.rollins@dialarmor.com

  https://www.instagram.com/accounts/login/?next=/startpagesearch/
 • https://thuocladientu123.com  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://bukkit.org/proxy.php?link=https://thuocladientu123.com
 • sex books to read pdf  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  me want to sex with a lot of people

  www.w88casino.net/w88/
 • Matilde Wheatley  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  This information is so great thanks! I love sucking dick btw hmu

  http://freesexroom.com/revenegeporno
 • https://thuocladientu123.com  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://images.google.gr/url?q=https://thuocladientu123.com
 • Viviana Clyman  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  https://www.webwiki.com/12bet.blogHowever, the literal try out of which organization volition sovereignty supreme bequeath at last get when both systems set up this vacation time of year.

  https://www.crunchyroll.com/user/12betblog
 • https://www.yamatocosmos.com  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://images.google.com.ni/url?q=https://www.yamatocosmos.com
 • vladimirafinancijskiinvestitor
  Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
 • Thurman Adloff  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Think back for some most successful item of articles. Now consider all the additional ways you might send this message. Can it not work well as being a video? As an Info Graphic? Just as a longer white paper or manual? Just as a more detailed set of shorter posts?

  http://science-marketplace.org/user/profile/225688
 • Anika Kilcoyne  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Think back for a most successful piece of articles. Now consider all the other means by which you might send this message. Can it not work well as being a movie? As an infographic? As a longer whitepaper or guide? To get a far more thorough series of shorter articles?

  https://kclas.com/index.php?page=user&action=pub_profile&id=191803
 • https://uchinoshitsuji.com  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://images.google.gm/url?q=https://uchinoshitsuji.com
 • https://topphimhot.net  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://images.google.vg/url?q=https://topphimhot.net
 • https://thuocladientu123.com  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I have never seen this view !

  https://community.cypress.com/external-link.jspa?url=https://thuocladi entu123.com
 • https://uchinoshitsuji.com  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://images.google.com.fj/url?q=https://uchinoshitsuji.com
 • https://shiatsu-web.com  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://www.google.co.ck/url?q=https://shiatsu-web.com
 • v9bet  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  v9bet is my blog spot

  https://v9beta.com
 • v9bet  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  v9bet is my blog spot

  https://v9beta.com
 • v9bet  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  v9bet is my blog spot

  https://v9beta.com
 • happyluke  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  happyluke is my blog spot

  https://www.choiluke.com
 • happyluke  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  happyluke is my blog spot

  https://www.choiluke.com
 • happyluke  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  happyluke is my blog spot

  https://www.choiluke.com
 • v9bet  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  v9bet is my blog spot

  https://v9bet.fun
 • v9bet  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  v9bet is my blog spot

  https://v9bet.fun
 • v9bet  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  v9bet is my blog spot

  https://v9bet.fun
 • v9bet  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  v9bet is my blog spot

  https://v9bet.fun
 • v9bet  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  v9bet is my blog spot

  https://v9bet.top
 • v9bet  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  v9bet is my blog spot

  https://v9bet.top
 • v9bet  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  v9bet is my blog spot

  https://v9bet.top
 • 12bet  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  12bet is my blog spot

  https://12bet.live/
 • 12bet  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  12bet is my blog spot

  https://12bet.live/
 • 12bet  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  12bet is my blog spot

  https://12bet.live/
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.